Nejnovější zprávy: Záhadné úmrtí v Ostravě. Mrtvého muže našla žena, když v noci venčila psy Auto na Opavsku narazilo do stromu, řidič byl na místě mrtvý

Gastronomie

​Black Kale v centru Ostravy končí. Už nemůžu, říká majitel restaurace

Daniel Škubal vtrhnul na gastronomickou scénu Ostravy před pěti lety s vervou a energií. Jeho vegetariánský projekt Black Kale nepřetržitě rostl.

Foto: se souhlasem Daniela Škubala

Nejen restaurace, ale také výroba vlastních dezertů, vegan burgerů, distribuce oříšků z Bali, e-shop, vegetariánské cateringy na míru, pořádání přednášek, kurzů, osvěta. Teď Black Kale v Ostravě na Smetanově náměstí končí.

„Dvaadvacátého prosince máme poslední den otevřeno, rozloučíme se. Já už dál tento projekt nepotáhnu,“ říká Daniel Škubal.

Jak dlouho je Black Kale v centru Ostravy?
Jsme tady od roku 2017, takže je to už přes pět let. Většina veganských podniků se v Ostravě udržela maximálně rok a tím pádem tady veganská gastronomie dost chyběla. My jsme chtěli přinést moderní koncept z Kanady a začít s raw a veganskými produkty.

Zaráží mě, že si povídáme v restauraci, která je teď okolo oběda plná lidí, hučí to tady jako v úle a budeme se bavit o tom, že zde končíte. Jaký je hlavní důvod?
Hlavním důvodem je určitě ekonomická stránka. Po dvou letech s covidem přišel tento rok, který je snad ještě horší než covid.

V čem přesně?
Vše se obrovsky zdražuje. Velmi se nám zvýšily vstupní náklady a je tedy veliká nejistota u zaměstnanců a zákazníků. Už v době covidu poměrně dost klesla návštěvnost a na čísla před pandemií jsme se už nedostali, takže to jde tak nějak ruku v ruce se vším. Zároveň za to může také pomalá optimalizace všech procesů ve firmě. I když musím říct, že jsme za posledního dva půl roku roku vymysleli opravdu mnoho nových věcí, od výroby veganských burgerů a distribuce po celé republice, zavedení vegetariánských jídel k do té doby jen veganskému sortimentu, až přes úplně předělání našeho konceptu restaurace v minulém roce, a ani to nestačilo. Poslední kapkou byla tragická událost v naší rodině.

Co se stalo?
V červenci umřel náš čtyřměsíční syn a my jsme si se ženou řekli, že je toho dost. Poslední dva a půl roku jsme zažívali extrémní a nepřetržitý stres a vyhlídky do budoucna nejsou v tomhle směru moc optimistické, takže jsme si prostě řekli, že to zrušíme. Myslím si, že i další rok bude pro gastronomii poměrně náročný. Chtěl bych svou energii investovat do něčeho, co bude mít lepší výsledky a bude mi to přinášet méně stresu. Potom se to projevuje také na zdraví.

Je zdražování surovin jedním z hlavních důvodů, proč končíte?
Vlastně jsou to veškeré vstupní náklady. První zdražili dopravci a skončilo to zdražením naprosto všeho. Nastalo zdražování klidně o sto či dvě stě procent během jednoho týdne. Nejhorší je, že vás o tom zdražování nikdo neinformuje a vy to zjišťujete postupně. Tím pádem nastává neustále přepočítávání.

A energie?
Energie nám vzrostly o víc než o sto procent.

Stalo se tedy to, že i když máte celý měsíc restauraci plnou, tak na konci měsíce jste stále v mínusu?
V podstatě ano. Teď když jsme to nějakým způsobem optimalizovali, tak je to vlastně dobré. Máme otevřeno jen během poledního menu a o víkendu také jen krátce, ale k těmto změnám jsme se dopracovali až v srpnu a to už bylo v podstatě pozdě. V únoru, před Valentýnem, se vše rozvolnilo, měli jsme o sto procent větší tržby. Tak to ale bylo asi dva týdny a pak přišla válka na Ukrajině a vše šlo strašně rychle dolů. Respektive to byly obrovské vlny, kdy jsme měli například dva dny plno a další dny extrémně malou návštěvnost. Nevěděli jsme, co dělat a něco předvídat bylo velmi složité. Lidé chodili i nechodili, nevěděli jsme, zda zkrátit otevírací dobu. Do toho jsme měli zaměstnance na hlavní pracovní poměr a bylo to opravdu velmi složité. Je mi jasné, že jsme s optimalizací měli začít dříve, ale pak se nám předčasně narodil druhý syn, který byl celou dobu na dětské JIP a na nic moc nebyl čas. Vše se to sešlo v tu nejtěžší dobu.

Jak moc se na vašich vstupních nákladech projevil nájem? Přece jenom jste v poměrně velkém prostoru.
Nájem je naštěstí stále stejný, ale i tak je dost vysoký. V průběhu covidu to jsme byli několikrát zavření a to se velmi projevilo na ekomonické stránce, a když k tomu připočteme vzrůst nákladů, malou návštěvnost restaurace, tak je to nerentabilní a nedá se to udržet. Původně jsme totiž počítali s tím, že tento rok bude alespoň částečně normální a je vlastně ještě horší než ty covidové.

Kdy tady oficiálně skončíte?
Náš poslední den restaurace je 22. prosinec. Nicméně eshop a webové stránky budou pokračovat i nadále.

Jak to budete řešit se zaměstnanci? Co s nimi bude?
Dějí se zajímavé věci, protože jsme dostali životní nabídku z Poruby na jeden prostor.

Kde přesně ten prostor je?
Kousek od Bistra IN v prostoru MSIC v areálu kolejí VŠB - Technické univerzity v Porubě. Tento prostor je opravdu nabídka se skvělými podmínkami a když se o ní dozvěděl náš personál, tak nám sdělil, že by rádi tuto nabídku vzal a pokračoval tam dále s Black Kale.

Co je na této nabídce tak zajímavé?
V
šechno. Restaurace je krásná, je téměř kompletně vybavená, energie jsou za lepší cenu, protože tím, že se jedná o větší areál, tak je to výhodnější a ceny mají zafixované minimálně na další rok. Nájem je tam lepší než zde v centru.

A vy do toho s nimi už nepůjdete?
Ne, gastro už nám se ženou stačilo, budeme to však sledovat z povzdálí, protože gastronomie a tématika zdravého stravování pro nás je stále srdcovou záležitostí, ale necháme si to asi už jen jako koníček.

Kdo se toho tedy chopí?
Ujme se toho náš tým a zaměstnanci, které máme tady, jen přejdou do Poruby. Je to skvělé, protože jádro byznysu bude tvořit provozní, který je zároveň baristou, dále naše hlavní kuchařka a hlavní cukrářka. V gastronomii je prostě personál největší bolest, obzvláště v posledních dvou letech. V jádru budou tedy tito tři majitelé a myslím si, že to bude fungovat skvěle. Protože všichni jsou do toho, co děláme v Black Kale, opravdu zapálení. Jsou zkrátka fantastičtí a mám z nich radost.

Jak to bude fungovat technicky? Značku jim prodáte, pronajmete nebo věnujete?
V podstatě jim to věnuji, protože budu rád, když to bude pokračovat a budu si mít kde zajít na meníčko v Porubě. Kdo ví, třeba se do toho postupem času nějak opět vložím, pokud by pak ještě chtěli i oni, ale teď cítím, že potřebuji, jak v osobním, tak také v byznysovém životě, určitou změnu. Domluvili jsme se na tom, že pro ně budu fungovat jako mentor. Jde o to, aby dobře začali, protože celá dohoda jde vlastně skrze mě. Převezmou ale celý náš koncept: receptury, know-how a dále už to pak bude v jejich režii. Webové stránky a další aspekty budou fungovat dále, akorát budou od ledna pod jinou firmou. Chtěli bychom i s novým týmem udržet prodej, přípravu a nabídku raw a vegan dezertů v Ostravě. Žena navíc zvažuje, že by sem tam udělala i nějaký kurz vaření, protože tuto oblast miluje. Zbytek ale už bude na nich. Mám nesmírnou radost, že by koncept měl nadále pokračovat, i když už bez mého nepřetržitého vedení.

Kdy mají v plánu otevírat?
Rádi by otevřeli v únoru, ale osobně si myslím, že víc reálný je březen.

Dělali jste si předem nějaký průzkum zájmu v dané oblasti?
V okolí je tisíc lidí v rámci firem a bistro, které tam již je, má obrovskou poptávku. Místní zaměstnanci už dlouhodobě vyžadují nějakou další provozovnu pro zpestření. V tomto případě si myslím, že se jedná o zdravou konkurenci a lidé se budou v těchto dvou gastro podnicích pěkně střídat. Měli bychom se doplňovat. Je to zároveň dobré místo, protože spousta lidí v okolí také bydlí, zároveň je kousek vysoká škola a koleje. Je tam potenciál cateringu, lidé poblíž chodí na procházky do lesoparku, navíc v Porubě v podstatě není žádná vegan provozovna tohoto typu, takže lidé z Porub by měli být velmi rádi. A je to opravdu životní nabídka.

Co se bude dít dále s prostorem v centru?
Už to tady mají domluvené noví nájemci z Prahy, Ale nemám k tomu žádné bližší informace.

Co budete tedy dělat vy kromě mentorování nového Black Kale v Porubě?
Mentorování mě rozhodně neuživí, ale budu moc rád, když bude koncept pokračovat a věřím jim. Byl bych zklamán, kdyby udělali stejné chyby jako já, a proto jim chci ze začátku poradit, aby vše fungovalo. Co se týče mě, tak jedna z verzí je ta, že mi zůstane e-shop, který bude ale osekán o spoustu produktů a zůstanou tam jen naše produkty a premiová značka VIVO LIFE, kterou dovážíme z Anglie, a pravděpodobně raw a vegan dorty. Plus mám také i jiné nabídky a zároveň jsem si také pohrával s myšlenkou založení start up byznysu zaměřeného na digitalizaci. Jsem velmi vděčný za příležitosti, kterých se nám dostává.

Jak bude vypadat loučení v centru?
To, že budeme v centru končit, jsem rozhodl již v srpnu, ale s týmem jsem se domluvil, že do konce roku pojedeme na sto procent, protože chceme, aby si lidé naposledy užili kouzlo našeho prostoru, týmu, jídel, dezertů. A tak by to mělo pokračovat i do Vánoc. Do konce provozování restaurace zbývá tedy necelý měsíc, a já bych všechny chtěl pozvat, aby si přišli třeba i naposledy vychutnat naše meníčka, hlavní jídla, jedinečné ručně připravované vegan a raw dezerty, nebo se zastavit jen tak na čoko, matcha či kurkumová lattéčka originální kanadské receptury, a rozloučit se. Budeme také rádi za poslední objednávky veganských dezertů, vánočních produktů z naší cukrárny nebo dobrůtek na Mikuláše. Před Vánoci bychom ještě chtěli udělat takovou menší bye bye párty, ale o té dáme ještě vědět, jakmile si k tomu připravíme podklady. V neposlední řadě bych také všechny rád pozval na náš v podstatě poslední kurz vánočního raw a vegan cukroví 10. prosince .2022, kde je kapacita pouze 8 míst.

Je pro vás to loučení bolestivé?
Víte, jsem se ženou strašně rád za všechny zákazníky a za čas, který jsme tomu tady mohli věnovat. Když jsme se rozhodovali, jestli půjdeme s konceptem do Prahy, řekli jsme si: hele, uděláme to tady, protože jsme chtěli, aby tady v Ostravě bylo něco fakt zajímavého, moderního, zdravého, vegan a veggie friendly. To, co jsme se naučili a poznali v Kanadě, USA a Indonésii, jsme chtěli přinést i zde na Ostravsko, a myslím, že se nám to povedlo. Ukončení nás opravdu velmi mrzí, protože jsme do toho dali kus života a vnímám to jako velkou škodu, která nemusela být, ale věci se prostě staly.

Fotogalerie

Autor: se souhlasem Daniela Škubala