Nejnovější zprávy: Krása flanelu! Vybrali jsme TOP 100 fotografií ze soutěže Ukaž flanel! Řidička v Ostravě uvízla v tramvajovém kolejišti, poslala ji tam navigace

Gastronomie

​Harenda baví degustacemi i českou kuchyní v moderním pojetí

Teprve od května letošního roku má restaurace Harenda v Pertřkovicích nového provozovatele a už si stačila získat nadšené obdivovatele.

Šéfkuchař Harendy Adam Cakl. Foto: Jan Navrátil

Není divu, restaurace, která si hraje s tradiční českou kuchyní a dokáže ji podat v moderním pojetí, nabízí zážitkové degustace a plánuje třeba i velké rodinné obědy, tady chyběla.

Kuchyni v Harendě šéfuje Adam Cakl, kuchař se zkušenostmi z působení v Anglii, hotelu Endemit, stáže v pražském Výčepu, pracoval i v ostravském A Cafe. “Snažím se do Ostravy přinést něco, co tady ještě nebylo. V případě Harendy to je lehká moderní česká gastronomie, snažím se českou kuchyni dělat trochu jinak než ostatní,” říká Adam Cakl.

Které jídlo má zatím největší úspěch?
Chtě nechtě se tímto pokrmem stala svíčková. Tu lidé prostě neustále chtějí.

Jak ji děláte?
Dělám ji co nejpoctivěji to jde. Dávám tam hodně špeku, hodně kořenové zeleniny, vše restuju úplně dotmava, aby byla v pokrmu pořádně cítit chuť zeleniny. Zároveň používám hodně citronu, citronové kůry a bylinek a také silný hovězí vývar.

Úspěšně u vás nedávno proběhlo zvěřinové menu. Jaká jídla patřila mezi nejoblíbenější?
Řekl bych, že šípková. Vlastně taková sestřenice svíčkové, kterou jsme dělali s divočákem. Předtím jsme ji také vařili z dančích plecí a za mě to bylo super. Je to takové jídlo, které mi vždy vařila babička, když jsem byl malý. Dělal jsme to ale dost podle sebe. Dával jsem tam skořicovou žemli z briošky, součástí byl povidlový gel a nakládané šípky. Bylo to pojato velmi moderně - nezahuštěná svařovaná omáčka, tak jak by to mělo být.

Celý týden už vám funguje nové menu. Mohl byste ho čtenářům trošku představit?
Snažili jsme se trochu více zaměřit na obědy ve všedních dnech, zkrátka v době, kdy hosté nechodí na velmi oblíbené degustace, ale chtějí si dát dobrý oběd. Chtěli jsme nabídnout obědy za rozumnou cenu a v určité kvalitě. V nabídce teď máme candáta, ze kterého jsme udělali českou verzi anglického fish and chips. Obalili jsme ho v rohlíku a podáváme k němu pyré z hrášku, křupavé hranolky a domácí tatarku. Dále je tam svíčková, kterou už jsme zmiňovali, kuře s pyré z pastináku a sezónní zeleninou dělanou na ohni. Máme také líčka, což je klasika. Vytvořili jsme menu, do kterého jsme dali menší polévku za zvýhodněnou cenu. Lidé si tedy mohou dát za přijatelnou cenu oběd i s polévkou.

Jak dlouho budete toto menu nabízet?
Funguje to tak, že každý týden něco nového přidáme a zároveň jedno jídlo, které je tam již delší dobu, ubereme. Děláme to dost pocitově a na základě komunikace s lidmi a zpětné vazby na konkrétní jídla.

Bude česká kuchyně základem vašeho podniku už napořád?
Ano. Hodně lidí si myslí, že česká gastronomie jsou jen omáčky a knedlík, ale já si myslím, že je hodně o surovinách, které člověk použije. Když se vezme česká surovina a udělá se z toho dobré jídlo, tak to tak možná nemusí působit, ale stále se jedná o českou kuchyni.

Jaké máte zatím ohlasy od hostů?
Feedback je různorodý. Samozřejmě jsou tady někteří lidé, kteří k nám chodí cestou z Hornického muzea a nejsou to zrovna hosté, kteří by k nám jinak zavítali ve volném čase. Ti mají někdy trošku problém s cenami. Pro ně jsme také vytvořili levnější obědová jídla. Vytvořili jsme také dva typy polévek - větší a menší. Lidé, kteří mají rádi gastronomii a jdou k nám účelově, jsou spokojení a vracejí se.

Jak vám fungují degustace, které jsou v Ostravě poměrně neobvyklé?
Musím říct, že teď jsme měli po sobě dvoje hody - zvěřinové a husí - a k obojímu jsme vytvořili také degustaci. Jedna byla sedmichodová a druhá měla chodů hned osm. To mělo opravdu skvělý ohlas. Přes týden jsme měli ještě zkrácenou verzi na čtyři chody, která také sklidila úspěch a o víkendech to bylo opravdu velmi populární a lidé skoro ani nechtěli normální jídla. Bez rezervace jste si nesedli.

Je to tedy směr? Přes týden se zaměřit na obědy a o víkendech na degustace?
Směr je připomenout hostům, že jsme otevřeni i v týdnu a že si mohou oběd u nás užít. Pracujeme na tom, snažíme se je to naučit. Harenda je ideální místo pro business obědy. Je tady skvělé parkování, klid a z centra jste u nás autem do deseti minut. Zároveň nechceme, aby lidé zapomněli, že jsme otevřeni i večer a přišli vyzkoušet třeba naše degustační menu, které je bezpochyby vlajkovou lodí restaurace. Nově k degustacím nabízíme alko i nealko párování a věříme, že si od nás hosté odnesou zážitek, za kterým se budou rádi vracet.

Fotogalerie