Nejnovější zprávy: Ve Vítkovicích končí osm hráčů. Odchází i Lakatoš Dva lidé se zranili při nehodě čtyřkolky. Pro jednoho musel vrtulník

Gastronomie

Mistři cukráři: Každý den vstává v půl třetí, pak peče nejlepší buchty v Ostravě

V roce 2013 se v centru Ostravy otevřela Buchtárna, kterou si lidé rychle oblíbili. Stejně tak si oblíbili (nejen) buchty, které peče paní Danuše Hýsková.

Foto: Vladimír Pryček

Ostravská Buchtárna, která se nachází kousek od Fora Nová Karolina, spadá pod Sladký časy. A Danuše Hýsková v ní působí od samého začátku.

Nejprve však nastoupila jako prodavačka a vedoucí prodejny. Až později se dostala i do kuchyně, kde nějakou dobu pomáhala svým kolegyním, až už u pečení zůstala. „Peču ráda a vždy jsem si říkala, že bych se pečením jednou chtěla živit. Teď jsem v kuchyni, ale když je potřeba, tak můžu zaskočit všude,” řekla.

Základní nabídku Buchtárny pochopitelně tvoří buchty, ale hodně oblíbené jsou i koláčky. Pečou se tady taky povidlové tyčinky, martinské rohlíčky, velké koláče, frgály či mrkvánky. „Okolo je hodně firem, podniků a kanceláří. Taky je tady Nová Karolina, o zákazníky tak nemáme nouzi. Lidé nám říkají, že máme nejlepší buchty v Ostravě,” těší paní Danuši.

Tím, co by mělo Buchtárnu vystihovat, jsou pochopitelně buchty – tedy především ty tradiční - Honzovy. „Nejoblíbenější jsou s tvarohovou náplní, lidé mají rádi i povidlové. Sem tam děláme i makové, ovšem já sama jsem na mák, stejně jako na ořechy, alergická. Ty recepty už ale znám,” uvedla Danuše Hýsková.

Dvaašedesátiletá cukrářka se vyučila v gastronomii. Pracovala v hotelu nebo v lahůdkách, ale taky šila sportovní oděvy. „Můj bývalý muž byl totiž horolezec,” dodala máma čtyř dětí a šestinásobná babička, která bydlí v Orlové. Právě tady taky působila jako vedoucí prodejny na starém náměstí, kterou později odkoupila. Prodejna ale neprosperovala, a když dostala nabídku odejít do Buchtárny, tak na ni kývla. „Váhala jsem asi deset minut. Domluvili jsme se rychle, byla to akce kulový blesk,” vzpomíná.

Pokud chcete buchty, nebo i další sladká kouzla paní Danuše ochutnat, měli byste si pospíšit. Už v květnu měla odejít do důchodu, v Buchtárně však nakonec zůstane ještě do konce června. Pak už ale definitivně končí.

„Mou práci mám ráda, ale je to náročné. Vstávám o půl třetí, aby něco bylo v sedm ráno na pultě. Můj muž je v důchodu a skoro se nevidíme,” svěřila se paní Danuše, která peče taky doma – i její vyhlášené buchty. I když už tedy ne tak často, jako dříve. „Děti už jsou pryč, manžel má cukrovku. Ale peču ráda. Třeba na Vánoce, vždy si řeknu, že udělám dva nebo tři druhy, a nakonec jich mám deset,” dodala.

Fotogalerie

Autor: Vladimír Pryček