Nejnovější zprávy: V Polsku ji odmítli, Ostrava výstavu znepokojivých fotografií ukazuje! Čeští házenkáři se představí v Ostravě. Na úvod kvalifikace vyzvou Estonce

Gastronomie

Mistři cukráři: Včelař peče na zámku, jeho perníčky i medovníky lidé milují

Šilheřovický zámek je známý nejen díky golfovému hřišti, které se v jeho okolí rozléhá. V posledních měsících se sem lidé začínají sjíždět i za medovými dobrotami.

Včeař, ale taky cukrář Robert Chlebiš. Foto: Vladimír Pryček

Zámecká medárna Medoo v Šilheřovicích otevřela na podzim roku 2019. Provozují ji manželé Robert a Kateřina Chlebišovi, kteří mají také vlastní včelařskou farmu. „Napadlo nás, že bychom si mohli udělat vlastní podnik, kde budou produkty z našeho medu. Oba máme rádi taky sladké, a tak jsme začali připravovat i dezerty,“ řekl Robert Chlebiš.

První sladkou pochoutkou, kterou společně se svou manželkou začal péct, byl slezský medovník. „Přemýšleli jsme, s čím bychom mohli přijít. No a pak mi došlo, že roky jezdíme za rodinou do Polska, kde byl na Vánoce na stole vždy tento medovník, který byl výborný. Pokaždé jsem se ho přejedl,“ usmál se. Svou polskou rodinu proto požádali o recept a začali ladit vlastní recepturu. „To hlavní dělala vždy manželka, ovšem vrchní vrstva medovníku je z ořechů, na který má alergii. Takže ho nikdy nemohla zkusit celý,“ dodal Robert Chlebiš.

Od té doby uplynulo pět let a manželé začali péct i další medové dezerty. V jejich medárně vznikají taky perníčky, medové kuličky či medový cheesecake, na jehož receptuře pracovali pět měsíců. „Chtěli jsme i něco lehčího, a tak jsme teď začali dělat medovou panna cottu,“ prozradil třiačtyřicetiletý včelař Robert.

Medoo je sice sociálním podnikem s vlastními zaměstnanci, ale pokud je třeba, tak se do kuchyně postaví i on sám. „Hodně lidí bylo překvapeno, že i já jako chlap dokážu péct. Nevěřili tomu. My však děláme receptury, známe produkty od začátku do konce, takže klidně vezmu zástěru a jdu na to,“ prohodil.

Aby medové dezerty chutnaly tak, jak si provozovatelé přejí, je třeba vždy detailně každý recept vyladit. Základem je jejich med a kvalitní mouka, vybírají také z několika druhů povidel a záležet si dávají i na tom, jaké použijí vlašské ořechy. „Není totiž ořech jako ořech. Máme jednu babičku, která je takovým naším kontrolorem kvality a říká nám, které ořechy brát a které ne,“ říká Robert Chlebiš.

Zámecká medárna v Šilheřovicích se stala vyhledávaným místem a zákazníci se do ní rádi vrací. O expanzi do dalších měst ale Chlebišovi, kteří bydlí jen kousek od své provozovny, nepřemýšlí. Spíš je lákají sweet bary nebo cateringy, do kterých se už úspěšně zapojují.

„To, jak to děláme teď, pro nás má význam. Nejdůležitější pro nás jsou osobní vztahy,“ má jasno medař Robert, který pochází přímo ze Šilheřovic. „Chtěli bychom však zapracovat na rozvoji celého týmu, abychom se naučili nové techniky od opravdových mistrů cukrářů, které nás posunou zase dál. Na příští rok bychom tak mohli přinést vyladěné cukrářské pecky v duchu medovníku,“ prozradil.

Fotogalerie

Autor: Se souhlasem Medoo a Vladimír Pryček