Nejnovější zprávy: V Ostravě odstartuje tenisové Ostra Group Open. Vítězství obhajuje Kolář Žena v Třinci nepřežila srážku s vlakem, policisté připustili sebevraždu

Gastronomie

Mistři cukráři: vyznavačka zdravého života cukrářkou? Proč ne?

Iva Provázková působila jako trenérka ve fitness centru. Věnovala se zdravému životnímu stylu, ovšem že se někdy bude živit pečením dortů a zákusků, to ji nenapadlo. Pak ale přišla cesta na Nový Zéland.

Foto: Vladimír Pryček

Dvaatřicetiletá Iva Provázková je vystudovanou magistrou rekreologie. Věnovala se managementu životního stylu, který sama vyznává. Pak ale odjela s manželem na Nový Zéland a všechno se změnilo.

„Jeli jsme tam za prací, na working holiday víza. Dělali jsme sezonní práce, sbírali jablka nebo jahody a taky jsme poznávali místa, kde se natáčel Pán prstenů, jehož jsme velkými fanoušky. No a jednoho dne jsem se dostala do kavárny, kde hledali cukrářku,“ vrací se na začátek svého „sladkého“ příběhu.

Iva sice pekla doma, cukrařině se ale jinak nevěnovala. „Jim to ale nevadilo, vzali mě, byla jsem tam pár měsíců a bylo to úžasné,“ vzpomíná na své dobrodružství na Novém Zélandu.

Po návratu domů zase pracovala ve svém oboru, před rokem ale uviděla inzerát od populárního podniku COKAFE. „Říkali, že berou nadšence. A vzali mě,“ usmála se.

Z Nového Zélandu, kde několik měsíců pobývala, pochází dezert Pavlova. „Už u nás je hodně sladká, ale tam byla sladká extrémně,“ vzpomíná Iva Provázková, která si z daleké cesty přivezla i recept na dezert ve stylu cupcaků z pomerančové kúry a šťávy, který je bezlepkový a připravuje se z mandlové mouky. „Dělám ho doma a moc mi chutná,“ prozradila.

Jak Iva říká, doma se svým manželem dodržují racionální zdravou stravu, tedy od každého něco. Sama sladké v lásce nemá, v COKAFE ale peče tradiční – a hlavně vynikající – dezerty. „Nejradši peču jednokusové zákusky, u kterých si člověk může vyhrát se svou kreativitou,“ říká.

Iva Provázková si dříve vyzkoušela, jaké to je být vegetariánem, taky fungovala bez lepku i úplně bez cukru. „To ale bylo hodně těžké. Navíc, když člověk cvičí. Teď budeme v COKAFE zkoušet i veganské dezerty, protože veganů je pořád víc,“ dodala.

Jak nám cukrářka z Ostravy prozradila, nejradši dělá tartaletky. Pokud zrovna nepeče nebo necvičí, tak s manželem ráda chodí na procházky nebo na hory a taky ráda čte.

„Od svých dvaceti let jsem pracovala u pohybových aktivit a nikdy by mě nenapadlo, že bych jednou šla dělat někde rukama. Ale už jsem potřebovala změnu. Práce, kterou teď dělám, mě hrozně baví a naplňuje,“ řekla spokojeně.

Fotogalerie

Autor: Vladimír Pryček