Nejnovější zprávy: Ukrajinské Dnipro se stane partnerským městem Ostravy Výluka v Ostravě-Jihu končí, na trať se vrátí tramvaje

Gastronomie

Nový podnik Café&Pasta baví Ostravu. Snídaně už v půl sedmé a na oběd čerstvé těstoviny

Letos v lednu rozjel Radim Garnol s manželkou Markétou v Ostravě projekt Snídaňuj.

Foto: Vladimír Pryček

V době tuhého lockdownu rozvážel od brzkého rána snídaně po celém městě. Rozvoz pokračuje, ale na brzkou snídani (už od půl sedmé) si můžete zajít do nově otevřeného podniku Café&Pasta v Přívozské ulici, v uličce vedle hotelu Mercure.

Vlastní kamenný podnik byl v plánu už od počátku a také byly v plánu naše domácí těstoviny. Dnes stojíme díky novému zázemí na pěti nohou - kavárna, těstoviny na rozvoz, těstoviny na místě, snídaně na rozvoz a snídaně na místě,” říká Radim Garnol.

Co bylo v této provozovně před vámi?
Byla tady hospoda. Rok to pak bylo prázdné a poté jsme to v květnu převzali my. Před otvíračkou jsme tady ještě ve čtyři ráno ustavovali stoly. Nechtěli jsme to ale odkládat, protože už tak jsme měli menší zpoždění v rámci čekání na materiál pro interiér kavárny. Bylo to poměrně náročné, protože jsme nikdy předtím neřešili takto rozsáhlou rekonstrukci.

Předpokládám, že tady přicházíte s nabídkou brzkých snídaní. Ale to asi není všechno…
Ano, snídaně podáváme od půl sedmé ráno a to i v sobotu. A hosté brzy ráno chodí, třeba zdravotní sestřičky, které šly domů z noční směny a stavily se na snídani. Tím, že s námi byly už od rozvozu, tak pomalu znaly naše menu lépe, než nová obsluha, která se zapracovávala tady v kavárně.

V neděli máte zavřeno?
Ano, v neděli funguje pouze rozvoz. Už umíme fungovat tak, abych tady nemusel být celou dobu já, ale zatím si troufneme v neděli pouze na rozvoz, kde už jdou lidé zaškolení a zvládnou si vše pohlídat. Věřím, že neděle pro snídaně na místě bude silná, je po tom poptávka, ale musíme na to jít postupně.

Některé restaurace s koncem Covidu rozvoz utlumují. Vy s ním počítáte i do budoucna?
Ano. Naopak si myslíme, že náš rozvoz je a bude silný - jde přece o pětinu našeho byznysu. V září se nám to sice zatím nedostalo na úroveň, na které to bylo před prázdninami, ale necháváme to plynout organicky. Stálí zákazníci si objednávají pořád a občas někdo nový přibude. Nijak na to ale netlačíme. Soustředíme se teď hlavně na kavárnu, kterou chceme co nejvíce vyladit.

Proč zrovna těstoviny?
Tento typ podniku už jednou v Ostravě byl a moc se nám to líbilo. Nebyly to sice domácí těstoviny, ale jednalo se o špagety. Občas jsem na takový podnik narazil i během cest a celkově se nám na tom líbí ta jednoduchost a čistota. Těstoviny jsou navíc poměrně jednoduché na výrobu. Stačí dodržet asi dvacet kroků a máte super pastu (směje se). Zároveň na to máme opravdu skvělé ohlasy. Na jedné z rozvozových aplikací máme po třech týdnech téměř nejvyšší možné hodnocení… Takto úspěšné nebyly ani snídaně a to si troufám říct, že je máme za 8 měsíců vyladěné o dost více než současné těstoviny.

Říkáte, že je to jednoduchá věc, ale tvůrci originálních italských těstovin by s vámi asi nesouhlasili.
Nehrajeme si na žádnou luxusní restauraci. Za sto pět korun se u nás najíte a dostanete tak velkou porci těstovin s pestem, že to nebudete moci dojíst. Už u snídaní jsem říkal, že je nevaříme, ale připravujeme a v podobném duchu pracujeme i tady. Je to sice o něco vyšší gastronomie než naše snídaně, ale pořád nejsme žádný fine dining. Když mi stroj na těstoviny dorazil, tak jsem se s ním musel skamarádit, ale po pár testech jsem si ověřil, že tímto směrem máme opravdu jít. Dnes už jsem klidný, máme tolik zpětných reakcí, že víme, že je to ta správná cesta.

Naučili jste se tedy dobře dělat těstoviny, ale co ta druhá složka jídla - pesto? Nebyl tohle pro vás oříšek?
Nějak jsme to neřešili. Udělali jsme si tři druhy pesta - chilli, domácí bazalkové a rajčatové, dále máme omáčky (rajčatová, špenátová a sýrová). A bylo. Určitě jsme kvůli tomu nejeli na měsíc do Itálie. Vzali jsme to selským rozumem a dali jsme na zpětnou vazbu našich klientů. Stále se to ale snažíme vylepšovat, stejně jako tomu bylo u snídaní. Ze startu jsme měli pět druhů a dnes máme dvacet. Podobně to bude také s těstovinami. Budeme mít další tvary pasty i nové druhy pesta. Momentálně máme špagety, rigatoni, sedanini rigati a casarecci.

Už byl u vás na jídlo nějaký Ital?
Ano. Byl tady pár, kdy manžel je Ital.

A co na to říkal?
Chyběl nám na stole olivový olej, tak to už jsme vyřešili a u stolu se hosté málem pohádali ohledně toho, zda má být omáčky více či méně. Italská část stolu ale řekla, že takto je to přesné. Zde bych podotknul, že sice máme italskou mašinu na výrobu pasty, italskou mouku, ale my jsme Snídaňuj a máme svou vlastní filozofii a určitě se nesnažíme tvářit jako Italská restaurace.

A jaké máte zatím celkové ohlasy na podnik?
Otevřeno máme první týden, do konce září jsme ve zkušebním provozu. Chtěli jsme začít pomalu a klidně. Nikde jsme to nepromovali. Ohlasy jsou ale zatím super, bylo tam pár chyb, které jsme už ale vychytali. V sobotu jsme měli například okolo padesáti snídaní, když sečteme kavárnu i rozvoz, což není vůbec špatné.

Hodně podniků tvrdí, že po zásahu pandemie je v gastronomii nedostatek personálu. Jak to máte s lidmi vy?
Srovnání nemám, ale narychlo jsme sehnali opravdu šikovné lidi, jde mix zkušeností a mládí. Postupně ale zjišťuji, že jsem to trochu podcenil a bude jich potřeba daleko více. Chybí nám asi tři nebo čtyři lidé. Není to o tom, že by nebyli. Nemáme nijak zvlášť vysoké nároky na zkušenosti, všechny si dokážeme zaškolit. Momentálně nám těstoviny dělá sedmnáctiletá studentka střední školy, která u nás přes prázdniny dva měsíce dělala snídaně a jsme s ní maximálně spokojeni.

A nepohne vám to s ekonomikou, když potřebujete dobrat další tři nebo čtyři lidi?
Ne. Musím říct, že jsem nečekal, jak úspěšný může být podnik hned ze startu, jedná se o pozitivní jev. Chodí nám tady také spousta studentů na kávu.

Jakou kávu připravujete?
Máme italskou kávu Tuberga a dostáváme na ni skvělou zpětnou vazbu. Postupně přijdou i filtry a více si s tím vyhrajeme. Na cestě je také rostlinné mléko pro vegany. Chceme se přiblížit moderním přístupům. Začali jsme hekticky a teď doděláváme drobnosti. V nabídce už máme i čaje. Já raději takto ladím vše za pochodu, než abych na každou maličkost čekal čtrnáct dní a odsouval otevření.

Jaké jsou vaše další plány?
Máme další plány s pastou. Chtěli bychom ji prodávat jako čerstvý, chlazený a zároveň balený výrobek. V hypermarketech už sice tento typ těstovin také najdete, ale my jsme přece jenom lokální a myslím si, že to bude pro lidi lákavější. Budeme to dělat stejně jako doposud, akorát teď řešíme balení a skladovací možnosti. Na podzim už to asi nestihneme. Není kapacita a plně se teď snažíme soustředit na kavárnu.

Fotogalerie

Autor: Vladimír Pryček