Nejnovější zprávy: Ukrajinské Dnipro se stane partnerským městem Ostravy Výluka v Ostravě-Jihu končí, na trať se vrátí tramvaje

SUSHI ŠKOLA

Sushi škola GóKaNá s Tomášem Polákem: Rolujeme hosomaki!

Magazín PATRIOT a šéf ostravského restaurantu GóKaNá, gastronom Tomáš Polák, připravili seriál, který čtenáře provede zákoutími umění sushi a japonské kuchyně vůbec.

Foto: Vladimír Pryček

V minulých dílech sushi školy jsme si představili sashimi a nigiri. "Třetím nejzákladnějším druhem sushi je hosomaki," říká průvodce naším seriálem Tomáš Polák.

Řeknete nám o něm více?
Tady se jedná o standardní rolky. Jsou to podle mě pro českého konzumenta nejvíce známé rolky, znají je z asijských bister či restaurací. Mnoho restaurací tyto rolky nazývá maki rolka, ale maki rolka ještě něco jiného. Hosomaki znamená, že rýže je zabalena v řase a uprostřed je jedna ingredience. Je to jednonáplňové sushi a patří k nejzákladnějším druhům, které existují.

Předpokládám, že v Gókaná nabízíte také hosomaki.
Ano. Hosomaki u nás krájíme na šest kousků. Jsou restaurace, které krájí na osm kousků. Záleží samozřejmě na sushi baru, ale správná velikost by se měla dodržovat, a to je právě těch šest kousků.

Jak náročná je příprava tohoto druhu sushi?
Hosomaki je jedno z nejobtížnějších druhů sushi na přípravu, protože tam musíme trefit přesný poměr rýže a náplně, aby se rolka nerozjela. Když jsem se to učil já, tak jsem s hosomaki měl po nigiri největší problém.

Říkáte, že se má rolka krájet na šest kusů. Je délka rolky daná jistými pravidly?
Odvíjí se to od řasy. Vezměme si řasu, ta se většinou půlí. Některé restaurace dělají rolky z celé řasy, mají to hrubší a krájí to pak na osm kousků, aby se to dalo jíst. Jiné restaurace třeba rolku z celé řasy krájí na šest kousků, což se pak stěží vejde do pusy, ani to není příjemné a ve finále vám to může zkazit celou chuť sushi. Lepší je sushi jíst po menších kusech.

Jaké jsou nejtradičnější náplně hosomaki?
U tohoto druhu se často používají různé druhy zeleniny (okurka, avokádo a další). U nás patří k nejprodávanějším právě hosomaki s lososem a avokádem. V Japonsku je nejtradičnější náplní tuňák a různé druhy nakládané zeleniny.

Fotogalerie