Nejnovější zprávy: Muž spadl z výšky v objektu bývalé kotelny, byl v ohrožení života V Beskydech havarovala žena na motorce, zasahoval u ní vrtulník

Gastronomie

OBRAZEM: Frýdek-Místek hostil parádní gastrofestival

​Tři týmy soutěžící o nejchutnější zelňačku se dnes v deset hodin ráno pustily do vaření na Zámeckém náměstí ve Frýdku-Místku.

Foto: Petr Broulík

Jejich snažení pozorovali návštěvníci gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí, který je jedním z největších gastrofestivalů v Moravskoslezském kraji.

Různé místní značky piva, klobásy, kusy pečeného hovězího masa, bramboráky, všelijaké burgery, domácí limonády, rolované zmrzliny, domácí křupavý chleba, lokše, vybraná vína, egyptská jídla, poschoďové dorty a pečené dezerty či třeba likér Lysá hora.

Nebo dokonce dva stánky se sušeným hmyzem, třeba v podobě chipsů z kobylek či křupavých červíků. Prostě nejméně šedesát stánků včetně otevřených kamenných obchodů.

„Vařím zelomaz, přirovnala bych ho k maďarské kyselici, recept mám od naší babičky, která si ho sem kdysi přivezla z Maďarska,“ říká Táňa Rychetská, která s manželem Davidem vytvořila tým Rychna. Další tým nesl název Středověk a zelňačku vařil i tým frýdecko-místeckého informačního centra.

Lidé mohli také navařené soutěžní zelňačky po třinácté hodině ochutnat a dát té nejlepší body třeba za chuť či barvu. Mezi návštěvníky gastrofestivalu vjel několikrát kropicí vůz, který vodu tryskami stříkal do vrchu a ochlazoval rozpálený vzduch.

K dobré náladě na gastofestivalu hraje cimbálovka, celý letošní ročník gastrofestivalu se v sobotu v 19 hodin chystala uzavřít Marta Jandová s kapelou. Koncept frýdeckomísteckého gastrofestivalu zahrnoval i dětskou zónu v parku Pod Zámkem.

Fotogalerie

Autor: Petr Broulík