Nejnovější zprávy: Senior s kolem přecházel koleje, po srážce s vlakem zemřel Během nočního požáru ve Frýdku-Místku se evakuovalo 30 lidí, hasiči zachránili děti i kočku

Gastronomie

Ostravské Maido změnilo majitele. Chystá nové japonské drinky i dezerty

Pavla a Yusuke Tsujiovi otevřeli v roce 2021 v Ostravě bistro Maido, ve kterém vsadili na japonský streetfood. Na konci loňského roku odjeli žít do Japonska, Maido ovšem funguje dál.

Foto: Vladimír Pryček

Do čela Maida se, společně se svým společníkem, postavil Vojtěch Putek. „V červenci jsme narazili na inzerát a rozhodli jsme se, že to zkusíme. Od podzimu už podnik jede v naší režii,” řekl Putek pro patriotmagazin.cz.

Pavla a Yusuke sice v Maidu skončili, svým následovníkům ale předali vše potřebné. Učili je provoz i tradiční japonské receptury. V bistru zůstal i stejný personál. „Zachovali jsme celý koncept. Jede to krásně, máme svou klientelu, a tak jsme nic nechtěli narušovat,” připomněl Vojtěch své začátky v Maidu. „S bývalými majiteli jsme pořád v kontaktu. Pokud s nimi potřebujeme něco prodiskutovat, tak nám jsou k dispozici. Můžeme se s nimi o všem poradit,” dodal.

Putek dosud nikdy žádný podnik nevedl, Maido ale navštěvoval jako host. „S mým kolegou jsme měli v hlavě, že bychom chtěli něco podobného. Lákalo nás bistro zaměřené na Asii. Možná tomu pomohl i osud, asi to tak mělo být,” usmál se Vojtěch, který dříve navštívil Čínu nebo Vietnam.

Asijská kuchyně je mu blízká. „Baví mě. Má skvělé chutě,” prohodil Putek, který se v gastronomii pohybuje déle. Po maturitě vyrazil do Skotska, kde sbíral zkušenosti v kuchyni i za barem. Barmanství se věnoval taky po návratu domů, pak začal podnikat v online světě a zaměřil se na zdravou výživu. „No a pak jsme si chtěli otevřít vlastní pobočku a přišlo Maido,” prohodil.

Základ nabídky podniku tvoří tradiční ósacká placka okonomiyaki, jejíž hlavní ingrediencemi je zelí a rybí vývar dashi, který se dělá z fermentovaných a sušených hoblinek tuňáka a řasy kombu. Navrch se pak přidá nasládlá omáčka, majonéza, sušená řasa a další tuňákové hobliny.

„Na večery máme stálé menu, od středy jsme nově přidali i obědy. Vždy s rýží, omáčkou a masem nebo mořskými plody. Tato nabídka platí vždy měsíc, speciální nabídky máme i v pátky. Jinak ale naše menu měnit nechceme, funguje dobře,” poukázal Putek na nabídku jídel.

Většina lidí má japonskou kuchyni spojenou se sushi, na to ale v Maido nenarazíte. „Naším hlavním cílem je ukázat Ostravě a celkově Česku, že japonská kuchyně není jen o sushi, ale nabízí spousta jiných skvělých jídel. Třeba jako naše okonomiyaki nebo takoyaki," vysvětlil Vojtěch.

Co se naopak plánuje, to jsou nové japonské dezerty a cheesecaky. „Od jara plánujeme také zařazení japonských drinků. Chystáme třeba degustační set menších japonských whiskáren, teď zase máme degustační sake set,” doplnil provozovatel Maida.

Japonské bistro na v Chelčického ulici navštěvují jak místní, tak i zahraniční zákazníci, nejvíc Japonci a Korejci. Nedávno do Maida zavítal i zpěvák Mirai Navrátil. „Moc mu chutnalo. Myslím, že tady nebyl naposledy,” potěšilo Vojtěcha Putka.

Maido během jara vyjede i na gastrofestivaly. Například na Pojez! Nebo na Trhy, co se hledají. A na duben plánuje i pop-up s Terkou z MasterChefa. „Chystáme japonsko-řeckou fúzi. Moc se na to těšíme,” prozradil Vojtěch.

Fotogalerie

Autor: Vladimír Pryček