Nejnovější zprávy: Mladá žena ztratila během hokejového MS před arénou dvě malé děti, policisté je našli Sedmatřicetiletá žena na motorce se srazila s autem, utrpěla vážná zranění

Gastronomie

Upečte si velikonočního beránka podle Markéty z Peče celá země!

Velikonoce klepou na dveře! Chystáte se péct beránka, ale ještě nevíte, jaký recept letos použijete? Máme pro vás skvělý tip.

Foto: se souhlasem Markéty Tomáškové

Markéta Tomášková ze Staré Bělé úspěšně kráčí televizním pořadem Peče celá země. Magazín PATRIOT její cestu soutěží bedlivě sleduje, a tak jsme Markétu poprosili, zda by se s námi podělila o svůj recept na velikonočního beránka. Ráda nám vyšla vstříc.

Jak prožíváte a slavíte Velikonoce?

Velikonoce mám moc ráda. Pro nás, křesťany, jsou největšími svátky v roce. Prožíváme je především v rodinném kruhu a slavíme při bohoslužbách v kostele.

Chodí k vám koledníci?

Koledníci k nám chodí, stejně jako chodí koledovat naši kluci. Máme velkou rodinu a také, jak je na vesnici běžné, obchází se i známí a sousedé.

Jak vypadá váš velikonoční stůl?

U nás na velikonočním stole nesmí chybět živé květiny, zelené osení, malovaná vejce a také jarní dekorace, které vyrábí naše děti.

Připravujete velikonoční mazanec? Dáváte do něj něco speciálního?

Jasně, mazanec nesmí chybět. Tady se ale držím tradice a přidávám do něj jen rozinky a citronovou kůru.

Co dalšího ještě na Velikonoce chystáte?

Protože k nám často chodí návštěvy, peču ještě mimo jiné i ovocné košíčky pro děti. Moc rády si je zdobí samy. Nesmí chybět ani perníčky, pro koledníky ve tvaru vajec. Babička zase peče plecovníky, kynuté rohlíky plněné mletým masem.

A co velikonoční beránek?

Beránek musí být každý rok. Peču ho v obyčejné kameninové formě, která se skládá ze dvou kusů. Měl by se péct přiklopený. Mně ovšem těsto pořád vytékalo ven, tak nakonec peču beránka v obou dílech. Jeden je velký, toho nazdobíme a nosíme ho v neděli do kostela na požehnání a ten druhý, menší, mají děti k snídani.

Jakého beránka děláte?

Beránka dělám ze šlehačkového těsta, které vydrží dlouho vláčné, jen ho potom pocukruju a uvážu mu červenou stuhu kolem krku. Moje babička dělávala beránka z piškotového těsta a celý byl potřený bílkovým sněhem, těsto ale rychle vysychalo.

Recept na beránka se šlehačkou podle Markéty Tomáškové:

250 g smetany ke šlehání 33%

180 g cukru krupice

4 vejce

250 g hladké mouky

1/2 kypřícího prášku

Oddělíme bílky od žloutků, z bílků a trochy cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlého krému, přidáme lehce ohřátou šlehačku, vymícháme a pomalu zašleháme mouku s práškem. Formu na beránka je potřeba vymazat rozpuštěným sádlem a vysypat jemnou strouhankou, aby šel dobře vyklopit. Pečeme na 160 °C s použitím horkovzduchu asi 35 minut. Je nutné vyzkoušet špejlí, je-li těsto propečené.